Forumkeuze in het Nederlandse internationaal privaatrecht

Auteur P.H.L.M. Kuypers
Forumkeuze in het Nederlandse internationaal privaatrecht

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789013047967
  • ISBN 10 9013047963
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

In bijna alle internationale overeenkomsten maken partijen een keuze voor een (arbitraal)gerecht om eventuele, vaak toekomstige, geschillen te beslechten.Dit boek gaat over zowel uitdrukkelijke als stilzwijgende forumkeuze. Partijen wijzen door een uitdrukkelijke forumkeuze op voorhand in de overeenkomst een bevoegd gerecht of gerechten aan om over geschillen te oordelen. Bij een stilzwijgende forumkeuze wordt bevoegdheid van een gerecht aangenomen nadat het geschil is ontstaan, indien de gedaagde in een procedure verschijnt zonder de bevoegdheid van het gerecht te betwisten. De internationale, Europese en nationale wetgevende instanties hebben regels gemaakt over forumkeuze. Deze regels lopen ten dele parallel, maar wijken ook af en zijn soms zelfs met elkaar in strijd. Het belangrijkste ... bijzondere verdrag is het Haags Forumkeuzeverdrag. De prakticus zal op dit moment echter de EEX-Verordening het meest gebruiken om de internationale bevoegdheid van de Nederlandse rechter vast te stellen. Met name de artikelen 23 resp. 24 EEX-Verordening (grotendeels identiek aan de artikelen 17 en 18 EEX-Verdrag), staan dan ook centraal in dit boek. Daarnaast wordt het Nederlandse en Belgische commune internationaal privaatrecht besproken. De kernbepalingen over forumkeuze komen voor in de artikelen 8 en 9 Rv respectievelijk 6 en 7 WIPR en zijn recente codificaties van de nationale rechtspraak in beide landen.Allereerst behandelt de auteur het toepassingsbereik van de belangrijkste regels over forumkeuze. Daarnaast komt de werking van een forumkeuze aan bod. Een forumkeuze heeft namelijk niet onder iedere regel dezelfde gevolgen voor de partijen, gerechten en derden. Uitgebreid wordt ook ingegaan op de vorm die een forumkeuze moet hebben en de relatie tussen forumkeuze en de andere grondslagen voor internationale bevoegdheid. Minder

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.