Vraagbaak Wet voorkeursrecht gemeenten 2011

Auteur Robert Jan Lucassen
Vraagbaak Wet voorkeursrecht gemeenten 2011

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789013090031
  • ISBN 10 9013090036
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

De per 1 januari 1985 in werking getreden Wet voorkeursrecht gemeenten heeft in haar ruim 25-jarig bestaan belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt. Was haar reikwijdte aanvankelijk beperkt tot de daartoe aangewezen stadsvernieuwingsgebieden, thans kunnen alle gemeenten en provincies alsook het Rijk gebruik maken van de bevoegdheid om al in een vroeg stadium van ruimtelijke planvorming een voorkeursrecht te vestigen op gronden om daarmee de eigen positie op de grondmarkt te verstevigen met het oog op de realisatie van het ruimtelijkeordeningsbeleid.Door de jaren heen heeft deze wet zich in een grote populariteit aan overheidszijde mogen verheugen. Logischerwijs kan de toepassing van de wet in de private sector (grondeigenaren en projectontwikkelaars) op aanmerkelijk minder enthousiasme rekenen. ... De kern van het voorkeursrecht wordt immers gevormd door het principeverbod om de aangewezen grond aan een ander dan de voorkeursgerechtigde overheid te vervreemden.De Wet is complex en moeilijk toegankelijk voor diegenen die niet dagelijks met het onderwerp van doen hebben. Maar ook voor de professionals werpt de toepassing van de wet keer op keer vragen op die slechts voor een deel op basis van de parlementaire geschiedenis en/of de jurisprudentie zijn te beantwoorden.Door middel van antwoorden op bijna 300 vragen is getracht inzicht te bieden in de achtergronden, het doel en de praktische toepassing van de wet. Zowel de publiekrechtelijke als de privaatrechtelijke aspecten van het onderwerp komen uitgebreid aan bod. Ruime aandacht is besteed aan specifieke deelonderwerpen als de vrijstelling van de aanbiedingsplicht op grond van zogeheten anterieure koop(optie)overeenkomsten, de toezichthoudende rol van de notaris en de nietigverklaring van rechtshandelingen die aan een ongestoorde uitoefening van het voorkeursrecht in de weg staan.Door de praktijkgerichte invalshoek is de Vraagbaak Wet voorkeursrecht gemeenten een aanrader voor zowel medewerkers van gemeenten, provincies en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, als projectontwikkelaars, advocaten, notarissen en adviseurs, en niet te vergeten de grondeigenaren en beperkt gerechtigden die met een voorkeursrecht worden geconfronteerd.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.