Het verhaal van het altaar

Auteur Johan te Velde
Het verhaal van het altaar

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789056253936
  • ISBN 10 905625393X
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Jezus ging met zijn leerlingen aan tafel, waar Hij brood en beker met hen deelde en hen opdroeg dit te blijven doen, om hem te gedenken. De eerste christenen plaatsten een houten tafel in hun kerkzalen, noemden die gewoon mensa, tafel, zoals nu nog de oosterse christenen doen. Waarom spreken wij dan van altaar? Een altaar is een offerplaats. Noach, Abraham en Mozes bouwden altaren van ruwe stenen en verbrandden er dieren op als geschenk voor God. Waarom is dan in de katholieke traditie de tafel ook altaar genoemd? Het altaar is het hart van het kerkgebouw. In de geschiedenis van het christendom is er echter een spanning tussen beide aspecten. In sommige protestantse tradities heeft men afstand genomen van het altaar en de nadruk gelegd op de tafel voor de viering van de maaltijd van de Heer. ... Ook in de katholieke kerk zien we de laatste vijftig jaar een grotere nadruk op de maaltijd en wordt het altaar meer een tafel. Recent valt er echter een nieuwe aandacht te bespeuren voor het altaar in zijn offerfunctie. Dit boek geeft een overzicht van de geschiedenis van het christelijk altaar, voorafgegaan door informatie over het altaar in de bijbel en de altaren in de Griekse en Romeinse godsdiensten. Het laatste hoofdstuk gaat over de liturgische, spirituele en theologische betekenis van het altaar. Het altaar heeft veel te vertellen dat mensen helpt om het christelijk geloof te verstaan en te vieren. Drs. Johan te Velde (1954) was dertig jaar lang werkzaam in het basispastoraat, de liturgische toerusting en het bisdombestuur van het bisdom Groningen-Leeuwarden. In september 2012 is hij ingetreden in de benedictijner St. Willibrordsabdij te Doetinchem. Hij publiceerde eerder Thuiskomen in de liturgie. Liturgische catechese voor parochianen (2008) en Bidden naar het oosten, gebedsrichting in spiritualiteit en liturgie (2010). De pers over Bidden naar het oosten: 'Dit heldere en toegankelijke boekje (...) geeft te denken, juist omdat het een onvruchtbare polemiek al bij voorbaat overstijgt.' - Benedictijns Tijdschrift 'Weloverwogen, gedegen, leesbaar en goed gedocumenteerd.' - Ko Schuurmans in Doorgeven 'Een gedegen, goed gedocumenteerd en plezierig te lezen boek.' - Eredienstvaardig

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.