De weigeringsgronden bij uitlevering en overlevering

Auteur Vincent Glerum en V.H. Glerum
De weigeringsgronden bij uitlevering en overlevering

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789058509338
  • ISBN 10 9058509338
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Binnen de Europese Unie is de uitlevering van verdachten en veroordeelden tussen lidstaten vervangen door de overlevering tussen rechterlijke autoriteiten van de lidstaten op basis van het Europees aanhoudingsbevel (EAB). Het EAB is een belangrijk instrument om te vermijden dat het recht van vrij verkeer en het ontbreken van binnengrenzen in de Europese Unie ertoe zouden leiden dat verdachten en veroordeelden zich aan berechting en bestraffing zouden kunnen onttrekken.Het EAB is gebaseerd op het beginsel van wederzijdse erkenning van strafrechtelijke beslissingen, volgens welk beginsel de rechterlijke autoriteit van de ene lidstaat de strafrechtelijke beslissing van een rechterlijke autoriteit van een andere lidstaat moet erkennen en tenuitvoerleggen, ook al had zij naar het recht van haar ... eigen lidstaat niet een vergelijkbare beslissing kunnen nemen. Dit beginsel lijkt nauwelijks gronden tot weigering van de overlevering toe te laten. Het systeem van het EAB beoogt de overdracht van verdachten en veroordeelden te vereenvoudigen en te bespoedigen door het schrappen of inperken van traditionele uitleveringsrechtelijke weigeringsgronden. Die schrapping en inperking is mogelijk, omdat een hoge mate van vertrouwen tussen de lidstaten bestaat. Toch kent het overleveringsrecht, evenals het uitleveringsrecht, een aantal dwingende en facultatieve weigeringsgronden en een aantal facultatieve garanties. Een en ander roept de vraag op of overlevering een wezenlijk andere rechtsfiguur is dan uitlevering. Ter beantwoording van deze vraag worden in dit proefschrift de materiële weigeringsgronden bij uitlevering en overlevering onderworpen aan een systematische vergelijking en worden de overeenkomsten en verschillen geëvalueerd in het licht van het beginsel van wederzijdse erkenning. Die evaluatie vindt plaats aan de hand van het verbazingscriterium: een overeenkomst of een verschil wekt verbazing indien de overeenkomst of het verschil zich niet verdraagt met het beginsel van wederzijdse erkenning en niet rechtstreeks valt te herleiden tot één van de grenzen aan de reikwijdte van dat beginsel. Het proefschrift bevat een actuele weergave van het materiële uiten overleveringsrecht, signaleert tekortkomingen in de wijze waarop Nederland het Kaderbesluit betreffende het EAB heeft geïmplementeerd en bespreekt op welke wijze die tekortkomingen zouden kunnen worden gerectificeerd. Ten slotte biedt het proefschrift handvatten voor de verdere ontwikkeling van het overleveringsrecht op basis van het beginsel van wederzijdse erkenning.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.