DNA-rapporten: makkelijker kunnen we het niet maken, begrijpelijker wel

Auteur J.W. de Keijser , M. Malsch , M.D. Taverne , H. Elffers en P.R. Kranendonk
DNA-rapporten: makkelijker kunnen we het niet maken, begrijpelijker wel

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789059319981
  • ISBN 10 9059319982
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Rechters, officieren van justitie, rechercheurs en advocaten moeten steeds vaker met DNA-bewijs werken. De mogelijkheden om DNA te gebruiken in strafzaken worden immers steeds verder verruimd. Het is dus van grootbelang dat zij DNA-rapporten goed begrijpen.Juristen die DNA-rapporten lezen interpreteren de resultaten echter regelmatig verkeerd, zo blijkt uit eerder onderzoek. Dat is onwenselijk, want door deze interpretatiefouten lijkt de kans dat de verdachte schuldig is soms veel groter, of juist veel kleiner, dan die in werkelijkheid is. Advocaten missen soms belangrijke informatie in DNA-rapporten. Ze lezen in de rapporten te weinig over de scenario\'s waar politie en OM vanuit zijn gegaan, of ze krijgen onvoldoende uitleg over de bemonstering van stukken van overtuiging die op ... de plaats van het delict zijn gevonden. Daardoor weten ze soms niet of er nog ander onderzoek mogelijk is dat heel ander licht op de zaak kan werpen.Een begrijpelijk DNA-rapport maakt inzichtelijk hoe de deskundige tot zijn conclusie is gekomen en draagt bij aan een goede communicatie tussen juristen en DNA-deskundigen. Omdat in Nederland deskundigen zelden op de zitting verschijnen om hun rapport toe te lichten, zouden de schriftelijke rapporten zelfstandig, zonder mondelinge toelichting, te begrijpen moeten zijn. Dat zijn deze rapporten echter lang niet altijd. In opdracht van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is onderzoek gedaan naar begrijpelijkheid en gebruik van DNA-rapporten. Dit boek doet hier verslag van. Uit de resultaten blijkt dat als meer uitleg wordt gegeven in DNA-rapporten, deze ook beter worden begrepen. Er worden dan minder interpretatiefouten gemaakt en de lezers overschatten hun eigen begrip minder. Tot nu toe ontbreekt deze uitleg echter meestal. De auteurs doen verschillende suggesties voor helderder en beter uitgelegde rapporten. Het volgen van cursussen en het lezen over DNA heeft ook een positief effect. De resultaten van het DNA-onderzoek worden dan juister begrepen en beter geïnterpreteerd. Het boek doet verschillende suggesties voor een betere communicatie tussen de betrokken professionals. Marijke Malsch is senior onderzoeker bij het NSCR. Michèle Taverne is criminologe; ze verrichtte het onderzoek naar DNA-rapporten dat is beschreven in dit boek. Henk Elffers is hoogleraar empirische bestudering van de strafrechtpleging Vrije Universiteit Amsterdam en senior-onderzoeker NSCR. Jan de Keijser is universitair hoofddocent criminologie bij het Instituut voor Strafrecht en Criminologie (Universiteit Leiden). Robin Kranendonk heeft als junior onderzoeker bij het NSCR meegewerkt aan onderzoek naar processen-verbaal en naar behoeften van slachtoffers in het strafproces.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.