Staatsregeling voor het Bataafsche Volk 1798

Redacteur J. Rosendaal
Staatsregeling voor het Bataafsche Volk 1798

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789077503362
  • ISBN 10 9077503366
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

In het voorjaar van 2006 stemde de Nederlandse bevolking tegen de Europese grondwet. Al eerder vielen kabinetten en ministers over staatsrechthervorming, referenda, gekozen burgemeesters en kiesstelsels. Politieke moorden dwongen tot reflectie op de principiële uitgangspunten van multicultureel Nederland. Dit alles greep plaats tegen de achtergrond van de nationale grondwet, die de basis vormt voor de inrichting van de samenleving en elementaire rechten garandeert als de vrijheid van meningsuiting en de scheiding van Kerk en Staat. In de loop der eeuwen is deze grondwet steeds aangepast aan de behoeftes van de tijd. Het teruglezen van de oorspronkelijke tekst verheldert de intenties waarmee het moderne Nederland is vormgegeven. Het blijkt een verfrissende ervaring. Niet Thorbeckes ... grondwet van 1848, waarin de constitutionele monarchie werd geregeld, maar de Staatsregeling van 1798 is het eerste document waarin de Nederlandse bevolking haar regels en principes vastlegde. Na vele jaren van discussie, een referendum waarbij een eerste constitutievoorstel massaal werd weggestemd en een staatsgreep, werd deze grondwet in april 1798 door een overweldigende meerderheid van de bevolking aangenomen. De discussies over de uitgangspunten blijken verrassend actueel. Ze raken de kern van het moderne Nederland: scheiding der machten, scheiding van Kerk en Staat, vastleggen van de rechten van de mens. Deze meer dan driehonderd artikelen tellende oergrondwet uit 1798 is nu integraal voor een breed publiek beschikbaar. Het document is geen droge, saaie tekst, maar heeft een aangename stijl. \'Het oogmerk der maatschappijlijke vereeniging is beveiliging van persoon, leven, eer en goederen en beschaving van verstand en zeden.\' Historicus Joost Rosendaal, die er in zijn succesvolle boeken Bataven! (2003) en De Nederlandse Revolutie (2005) al blijk van gaf deze materie tot in de puntjes te beheersen, licht deze weer zo actueel geworden tekst toe.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.