Het gesproken dagblad voor blinden en slechtzienden

Auteur Ad van der Waals
Het gesproken dagblad voor blinden en slechtzienden

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789089548108
  • ISBN 10 9089548106
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Na een voorbereiding van twee jaar verscheen begin juni 1975 onder de titel Het Gesproken Dagblad een dagelijks verschijnende krant op geluidscassette voor blinden en slechtzienden. Het initiatief lag bij de uitgever van het dagblad De Telegraaf en de Le Sage ten Broek Blindenbibliotheek in Nijmegen. De uitgave werd echter al na vier maanden gestaakt. Dat gebeurde formeel omdat de oplage ver achterbleef bij de verwachtingen. Ook andere factoren dwongen de initiatiefnemers echter tot die stap. Het ontbreken van een draagvlak bij organisaties van en voor blinden en slechtzienden was de meest opvallende. Dit draagvlak hadden de initiatiefnemers bij een andere aanpak wellicht kunnen scheppen door die organisaties van het begin af aan bij het initiatief te betrekken. Tegen een dagelijkse krant waarmee ... blinden en slechtzienden van actueel nieuws werden voorzien had immers niemand bezwaar. De vraag was wel of De Telegraaf misschien ook een andere doelgroep op het oog had die via benzinestations en de verkooppunten van de gedrukte krant zou kunnen worden bereikt. Dit boek bevat een reconstructie van de gebeurtenissen rondom Het Gesproken Dagblad tussen 1973 en 1976 en de rol daarin van de overheid, de blindenbibliotheken, De Telegraaf en tenslotte de belangenorganisaties van blinden en slechtzienden. Binnen de laatste categorie trad een groep naar buiten die bezwaar had tegen de geheimzinnigheid waarmee Het Gesproken Dagblad was omgeven. Deze Aktiegroep van Blinden en Slechtzienden (A.B.S.) vond ook dat de blindenbonden zich kritischer hadden moeten opstellen ten opzichte van de opzet van de gesproken krant. Beschreven wordt hoe de A.B.S. na de opheffing van Het Gesproken Dagblad allerlei activiteiten ging ontplooien waaraan de bonden nog niet toe waren gekomen. De schrijver van dit boek, Ad van der Waals (1946) werkte van 1973 tot 1984 in leidinggevende en directiefuncties in het openbaar bibliotheekwerk. Van 1984 tot en met 1988 was hij coördinator van het Centraal Orgaan Lectuurvoorziening voor blinden en slechtzienden. Daarna was hij werkzaam in directionele, beleidsmatige en bestuurlijke functies bij organisaties van en voor mensen met een visuele beperking. Dit boek is het vijfde dat bij Elikser Uitgeverij verschijnt op basis van zijn op eigen initiatief uitgevoerde onderzoek naar de geschiedenis van de gesubsidieerde informatie-en lectuurvoorziening aan blinden en slechtzienden.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.