Tijdsdruk in het bestuursrecht

Auteur Ch. Lagerweij-Duits
Tijdsdruk in het bestuursrecht

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789461070357
  • ISBN 10 9461070357
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Bestuursorganen ontvangen dagelijks aanvragen om een vergunning, ontheffing of uitkering. De Algemene wet bestuursrecht geeft vele regels voor het voorbereiden en het nemen van een beslissing op deze aanvragen. Belangrijk is dat het bestuursorgaan tijdig beslist. Indien het bestuursorgaan niet tijdig beslist, kan het onder bepaalde voorwaarden worden verplicht een dwangsom te betalen aan de aanvrager wegens niet tijdig beslissen. Deze dwangsom bedraagt maximaal E 1.260. Dit volgt uit de dwangsomregeling die in de Algemene wet bestuursrecht is opgenomen. De dwangsomregeling is niet alleen van toepassing op aanvragen om een beschikking, maar ook op bezwaarschriften. De Algemene wet bestuursrecht biedt ook de mogelijkheid om beroep tegen het niet tijdig nemen van een besluit in te stellen bij ... de rechtbank. Indien de beslistermijn is overschreden en nog geen besluit is bekendgemaakt, draagt de rechtbank het bestuursorgaan op binnen twee weken alsnog een besluit bekend te maken. Hieraan koppelt de rechtbank in de regel een dwangsom van E 100 per dag, met een maximum van E 15.000. In het boek Tijdsdruk in het bestuursrecht wordt uitgebreid ingegaan op de beslistermijn voor aanvragen om een beschikking en bezwaarschriften inclusief de overige termijnen die bestuursorganen in acht moeten nemen. Tevens worden aanbevelingen gedaan aan overheidsorganisaties om passende maatregelen te treffen om dwangsommen te voorkomen. Daarnaast wordt een gedetailleerde toelichting gegeven op de dwangsom- en beroepsregeling en de regeling van de positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen. Deze laatste regeling geldt sinds 1 oktober 2010 voor de omgevingvergunning, voorzover die met toepassing van de reguliere voorbereidingsprocedure wordt voorbereid. Dit boek is niet alleen geschikt voor bestuursorganen, maar ook voor advocaten, rechtshulpverleners en de juridische afdeling van bedrijven en ondernemingen. Ten slotte kan dit boek ook als lesmateriaal worden gebruikt door opleidingsinstituten.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.