Sociaal experiment IJburg

Auteur Xandra Lammers
Sociaal experiment IJburg

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789462038547
  • ISBN 10 9462038546
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Weblogs Het reilen en zeilen op IJburgVan december 2012 tot december 2014 De Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (VINEX), van 1991, voorzag in omvangrijke nieuwbouwlocaties, de zogenaamde vinexwijken. Vanaf 1995 verrezen deze vinexwijken in heel Nederland aan de randen van de grote steden, waaronder Amsterdam. In 2002 werden de eerste huizen opgeleverd in Amsterdam-IJburg. De duurste vinexwijk van Nederland, gelegen in het IJmeer, had aanvankelijk een hoog ambitieniveau. In 2004 werd het bestemmingsplan IJburg fase 2 echter vernietigd vanwege strijdigheid met Europese milieuwetgeving. Nu, in 2015, heeft de wijk 20.000 inwoners, de helft van het geplande aantal van 45.000. Vanaf de tekentafel wilde de gemeente Amsterdam dat IJburg een gemengde wijk zou zijn. Het was een socialistisch ... experiment, een \'wijk zonder scheidslijnen\' voor mensen van \'allerlei pluimage\'. De eerste sociale woonblokken werden vanaf 2005 opgeleverd. In de achterstandswijken werd in het kader van de stedelijke vernieuwing op grote schaal gesloopt. Vanuit de Bijlmer, Nieuw-West en Oost reden de corporaties nieuwe bewoners in bussen naar IJburg, waar met name huizen van meer dan 80 m2 voor grote gezinnen werden gebouwd. De menging verliep allesbehalve soepel. Er ontstonden spanningen tussen de verschillende leefstijlen van koop en sociale huur. Er was criminaliteit, overlast binnen de blokken en op de straten van de nieuwe wijk. In 2009 werden in IJburg straatcoaches aangesteld. Er kwamen voorzieningen voor de achterstandsjeugd, zoals een Johan Cruyff Court (JCC) en een jeugdhonk, die onbeheersbaar bleken. De leefbaarheid op het Haveneiland kwam steeds verder onder druk te staan. Desondanks wil de gemeente gemengde wijken zoals IJburg blijven bouwen, bang als men is voor getto\'s à la Los Angeles of de banlieues van Parijs. Wat niet betekent dat een dergelijk vertrekpunt ook goede wijken oplevert. Daarvoor is dit ambitieniveau te laag. Xandra Lammers woont sinds 2005 in IJburg, als een van de eerste bewoners van het \'stedelijke\' Haveneiland. Ze schreef voor de site www.thepostonline.nl. Tevens werden haar blogs \'Het reilen en zeilen op IJburg\' als VKblog gepubliceerd. Tegenwoordig schrijft ze voor haar eigen site www.xandralammers.nl . Van haar hand is ook Droomwijk in scherven (november, 2012).

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.