Binding van rechters aan elkaars uitspraken in bestuursrechterlijk perspectief

Auteur O. van Loon
Binding van rechters aan elkaars uitspraken in bestuursrechterlijk perspectief

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789462900134
  • ISBN 10 9462900132
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Een ambtenaar die wordt vervolgd, loopt het risico dat hij om die reden wordt ontslagen ondanks dat de strafrechter hem heeft vrijgesproken. Een burger die van het college van burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning heeft gekregen voor het bouwen van een schuur, kan ermee worden geconfronteerd dat hij van die vergunning toch geen gebruik kan maken zonder onrechtmatig te handelen ten opzichte van zijn buurman. Aan een rechtzoekende is dit lastig uit te leggen. Maar hoe gaat een rechter om met een uitspraak van een collega-rechter en welke betekenis hecht hij daaraan? Nederland kent op het hoogste niveau vijf rechterlijke instanties. Daarnaast spelen arresten van het Hof van Justitie en het EHRM een grote rol. Tussen deze instanties bestaat geen formele hiërarchische relatie. Ondanks ...dat deze instanties beschikken over een als exclusief bedoelde, absolute competentie, komt het regelmatig voor dat een geschil raakvlakken heeft met rechtsgebieden die tot verschillende competenties behoren of dat meerdere hoogste rechterlijke instanties zich bevoegd achten en rechtsmacht delen. In dit proefschrift wordt de verhouding tussen de hoogste rechterlijke instanties besproken waarbij een bestuursrechter betrokken is. Hoe komt het dat meerdere rechterlijke instanties bevoegd zijn hetzelfde geschil te beoordelen en wat zou een rechter met uitspraken van andere rechters moeten doen? Komen deze instanties tot dezelfde oordelen over de verbindendheid en interpretatie van een algemeen verbindend voorschrift en de vaststelling van feiten? Welke uitgangspunten hanteren zij daarbij en leiden deze ook tot het ontstaan van rechtseenheid? Of zijn er verschillen en zijn institutionele wijzigingen in het stelsel vereist om tot rechtseenheid te komen?

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.