Het internationale eigendomsvoorbehoud

Auteur J.G. Knot , F.J.L. Kaptein , R. Koolhoven en D.F. Kopalit
Het internationale eigendomsvoorbehoud

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789013129526
  • ISBN 10 9013129528
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Het eigendomsvoorbehoud is voor Nederlandse leveranciers de meest verstrekkende vorm van zekerheid. Het biedt de leverancier bij wanbetaling door diens afnemer de mogelijkheid zijn eigendom te revindiceren en in geval van een faillissement te separeren. De leverancier die zich het meest omvattende recht voorbehoudt, heeft een sterkere positie dan de schuldeiser met een persoonlijk recht of een beperkt recht. In de internationale handelspraktijk is deze sterke positie minder vanzelfsprekend. Hoewel sommige rechtssystemen verderstrekkende vormen van zekerheid bieden, die bijvoorbeeld na zaaksvorming blijven bestaan op vervaardigde eindproducten, hebben andere systemen moeite een naar Nederlands recht tot stand gebracht eigendomsvoorbehoud in volle omvang in te passen in het systeem. Het gevolg ... kan zijn dat het Nederlandse eigendomsvoorbehoud in het buitenland in het geheel niet geldt, niet inroepbaar blijkt te zijn tegenover schuldeisers van de afnemer of de rechtsgevolgen van een beperkt recht krijgt. In het omgekeerde geval kan een naar buitenlands recht tot stand gebracht eigendomsvoorbehoud op dezelfde wijze voor verrassingen zorgen indien het moet worden uitgeoefend in het Nederlandse systeem. Dit boek biedt een praktische handleiding voor juristen en alle anderen die willen anticiperen op deze verschillen. Het besteedt aandacht aan de grondslagen en karakteristieken van het eigendomsvoorbehoud in het Nederlandse, Belgische, Duitse, Engelse en Franse materiële recht, alsmede aan het internationaal privaatrecht in die landen. Het brengt de wisselwerking tussen het materiële goederenrecht en het internationaal privaatrecht van de betrokken landen in kaart. De vele praktijkvoorbeelden waarin de regels worden toegepast op de verschillende vormen van het eigendomsvoorbehoud in situaties van import en export helpen de lezer op weg in deze complexe materie.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.