Egbert Reitsma

Auteur Kees van der Ploeg Illustrator Teo Krijgsman
Egbert Reitsma

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789033008450
  • ISBN 10 9033008459
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Tekst: Kees van der Ploeg, Fotografie: Teo Krijgsman De in het Groninger Ulrum geboren Egbert Reitsma (1892-1976) was in zijn jonge jaren onder meer medewerker van de beroemde Rotterdamse architect Willem Kromhout. Daar werd zijn grote talent herkend. Bij Kromhout maakte hij kennis met een opvatting van architectuur, waarin niet alleen aan de functionaliteit van het ontwerpen aandacht werd besteed, maar ook het cultuur scheppende aspect van de architectuur een belangrijke rol speelde. Begin jaren twintig vestigde Reitsma zich als zelfstandig architect in de stad Groningen. In de jaren tot aan de Tweede Wereldoorlog maakte hij vooral naam als kerkenbouwer. De gereformeerde kerken in Kollum, Appingedam, Bedum en Leeuwarden zijn hiervan voorbeelden, evenals de afgebroken Parklaankerk in Groningen.De ... gereformeerde kerk in Andijk en de bijbehorende pastorie worden beschouwd als een hoogtepunt in zijn oeuvre. Naast kerken ontwierp Reitsma ook villa's, landhuizen, woningblokken, winkels met bovenwoningen en bedrijfspanden, onder meer in Haren, Glimmen en Winsum, maar vooral in de stad Groningen. Bij de utiliteitsgebouwen mag het veelgeroemde ontwerp van het Noorder Sanatorium van de psychiatrische inrichting Dennenoord in Zuidlaren niet ongenoemd blijven. Na de oorlog bemoeide Reitsma zich intensief met de plannen voor de herinrichting en de wederopbouw van de Groninger Grote Markt. Zijn laatste werk was de gereformeerde kerk uit Hoogezand van 1969. In de twee decennia daarvoor verrezen, met name in de provincie Groningen, nog tientallen door Reitsma ontworpen gebouwen. Architectuurhistoricus en auteur Kees van der Ploeg en fotograaf Teo Krijgsman zijn er, ondersteund door informatie van de Stichting Egbert Reitsma, in geslaagd werk en leven van deze architect op schitterende wijze op schrift en in beeld vast te leggen. Als documentatie van zijn weinig bekende, maar belangrijke rol in de Nederlandse architectuurgeschiedenis is dit boek van grote waarde.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.