Gewogen rechtsmacht in het IPR

Auteur F. Ibili
Gewogen rechtsmacht in het IPR

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789013040487
  • ISBN 10 9013040489
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Dit boek gaat over open bevoegdheidsnormen in het IPR-procesrecht. Aandacht wordt besteed aan de Nederlandse commune rechtsmachtregels (art. 1-14 Rv) en de bevoegdheidsregels in de EG-Verordening Brussel Ilbis alsmede in de EEX-Verordening. In het bijzonder wordt stilgestaan bij de positie van drie open normen in deze regelingen: forum non conveniens, forum conveniens en forum necessitatis.De volgende vragen komen o.a. aan bod. Wanneer is de uit oefening van een op art. 3 sub c Rv gebaseerde rechtsmacht door de Nederlandse rechter gerechtvaardigd (forum conveniens)? Onder welke omstandigheden verklaart de Nederlandse echtscheidingsrechter zich in het nevenverzoek tot gezag en/of omgang op grond van art. 4 lid 3 sub b Rv onbevoegd (forum non conveniens)? Welke rol speelt het belang van het kind ... hierbij? En in welke gevallen is de uitoefening van een noodbevoegdheid (forum necessitatis) op grond van art. 9 sub b of sub c Rv op zijn plaats? Is dat alleen het geval bij een oorlog of natuurramp, of ook als bijv. de proceskosten in het buitenland excessief hoog zijn? Bij de behandeling van de voor de internationale familierechtpraktijk belangrijke EG-Verordening Brussel IIbis wordt mede aan de hand van de zaak Baby Donna aandacht besteed aan de mogelijkheid van een forum non conveniensverwijzing van een zaak betreffende ouderlijke verantwoordelijkheid (art. 15 Vo-Bllbis). De door de verordening voor geschreven verwijzingsprocedure wordt op overzichtelijke wijze in kaart gebracht. In burgerlijke en handelszaken staat de EEX-Verordening het gebruik van forum non conveniens in de verhoudingen tussen lidstaten niet toe. Hoe staat het echter met de toepasbaarheid van forum non conveniens in extra-communautaire verhoudingen? Mag de rechter van een lidstaat zich forum non conveniens verklaren ten gunste van de rechter in een niet-lidstaat? Tot slot worden in dit boek enkele rechtsvergelijkende opmerkingen gemaakt over de wijze waarop forum non conveniens door Amerikaanse gerechten wordt toegepast.Recht en Praktijk 148

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.