Zes eeuwen strafrecht

Auteur Jos Monballyu
Zes eeuwen strafrecht

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789033459573
  • ISBN 10 9033459574
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Zes eeuwen strafrecht. De geschiedenis van het Belgische strafrecht (1400-2000) is de perfecte illustratie van hoe het recht zich voortdurend vormt en wijzigt onder invloed van ideologische, politieke, sociaal-economische en culturele factoren die op een bepaald ogenblik in de maatschappij overheersend zijn. Het boek schetst het Belgische strafrecht in zijn West-Europese context vanaf de late middeleeuwen tot op heden. Tussen 1400 en 1750 bestond er een strafrecht dat hoofdzakelijk gebaseerd was op religie, traditie en autoriteit. De straffen waren toen gekenmerkt door openbaarheid en gerichtheid op het lichaam. Vanaf 1750 leverde het gedachtegoed van de Verlichting een scherpe kritiek op dit oude strafrecht, waarvan vooral de wreedheid en willekeur werden aangeklaagd. Die kritiek mondde uiteindelijk, ... mede onder invloed van de Franse Revolutie, uit in een nieuw, rationalistisch strafrecht dat zijn neerslag vond in het Belgische strafwetboek van 1867. Vanaf 1880 kantelde evenwel het rationalistische mensbeeld, wat leidde tot een aantal belangrijke bijzondere strafwetten bovenop het strafwetboek van 1867, die uitgingen van een totaal andere filosofie. Naast de \homo economicus\" had men nu ook aandacht voor de \"homo criminalis\" en de \"homo sociologicus\". Het gevolg is dat wij nu een strafrecht met meerdere gezichten kennen. In het boek wordt ingegaan op de vier fundamentele vragen van elk strafrecht: Wie straft? Wat straft men? Hoe straft men? En waarom straft men? Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het probleem van de doodstraf, de zelfmoord, het hekserijmisdrijf en de persmisdrijven. Over de auteur: JOS MONBALLYU is gewoon hoogleraar verbonden aan de Rechtsfaculteit van de K.U.Leuven en de KULAK."

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.