Groninger kermis

Auteur Henk Werk Redacteur Piet Wijker
Groninger kermis

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789048437245
  • ISBN 10 9048437245
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Varen door provincie Groningen en het noorden van provincie Drenthe, van kermis naar kermis met demontabele gebakkramen. Daaruit bestond het werkzame leven van vier generaties WERK. Moe van het zwieren en het zwaaien beten kermisgangers sinds 1850 verlekkerd in WERKs poffertjes, oliebollen, wafels en beignets. Firma Werk-Huizinga bleef schip en moederkraam tot het einde trouw. Nanno Klaas, Folkert, Klaas en Trientje Werk, zich de Gebroeders Werk noemende, sloegen in 1934 met de aanschaf van een rijdende gebakkraam hun vleugels uit. Noodgedwongen werden beide familiebedrijven in 1961 opgeheven wegens gebrek aan opvolgers. De Meikermis, in 1855 in de plaats gekomen van voorjaars- en najaarskermis, en vanaf 1886 de kermis tijdens Gronings Ontzet, zijn onlosmakelijk verbonden met de stad Groningen. ... Veel veranderde. Carrousels worden niet meer door stoom aangedreven en reizende schouwburgen, variététheaters en bioscopen zijn verdwenen. Mensen met sterk afwijkende lichaamsbouw worden niet meer blootgesteld aan nieuwsgierige blikken van kermisgangers. Exploitanten van vlooienspelen sloten hun theaters door gebrek aan op mens levende vlooien. Wild vermaak, schiettenten, spelletjes en kermisgebak bleven. Stadjers moesten tijdens epidemieën en in de Eerste Wereldoorlog de stad uit voor kermisvertier. Dwingende maatregelen van de Duitse bezetter beperkten het aantal kermissen in de Tweede Oorlog tot drie kleinschalige evenementen. Henk Werk beschrijft het langdurige gevecht van drankbestrijders en protestanten tegen de in hun ogen zedenbedervende kermis. In 1921 besloot de gemeenteraad tot afschaffing, maar kwam na veel heibel in de raad en weerstand onder de bevolking snel op haar schreden terug. Poffertjes, oliebollen en wafels zijn eeuwenoud. Scriblita, vermoedelijk de voorloper van de beignet, werd reeds beschreven voor de jaartelling. De vragen met welke ingrediënten beslag en deeg in de loop der tijd werden gemaakt en waarmee, oliepan, bakplaat en fornuis werden verhit, worden in dit werk beantwoord. Onze voorouders bakten in reuzel, boter en olie. Maar in welke olie?

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.