Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie De genealogische werkplaats. Ethiek en methodiek van het onderzoek.

Auteur Centraal Bureau voor Genealogie
Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie De genealogische werkplaats. Ethiek en methodiek van het onderzoek.

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789058020970
  • ISBN 10 9058020975
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Dit Jaarboek heeft de titel De genealogische werkplaats. Ethiek en methodiek van het onderzoek. Daar kun je nogal wat onder scharen. En dat was precies onze bedoeling.Veel van de vraagstukken waar de genealoog zich voor geplaatst ziet, vallen onder de noemer ethiek en methodiek. Het onderzoek stopt namelijk niet na het zoeken van namen en jaren van voorouders. Integendeel: voor de ware onderzoeker begint het dan pas. Maar daar ontstaan dan ook de keuzes. Wat doe je met informatie die jezelf, of je familie, onwelgevallig is. Buitenechtelijke kinderen, een opgedoken juridische kwestie of zelfs gevangenisstraf, verdenkingen van incest, een suspect oorlogsverleden ... Publiceer je alles onder het motto 'het is gebeurd dus ik vertel het', of houd je de zaken toegedekt om anderen niet ... te kwetsen, of om de aandacht niet van je hoofdverhaal af te leiden. Is de gevonden informatie zó onaangenaam voor je dat je besluit om te stoppen met je onderzoek, of stimuleert dat je juist om het helemaal over een andere boeg te gooien?Een andere vraag is, hoe het onderzoek aan te pakken als er in de primaire bronnen niets te vinden is. Je vermoedt dat een bepaalde persoon heeft bestaan, maar je kunt niets vinden in de dtb-bronnen die voor de hand liggen. Hoe vind je dan iemand. En hoe ga je om met de gegevens die je wel hebt gevonden. Hoe beoordeel je die op hun waarde of werkelijkheidsgehalte, en hoe verwerk je alles: in een 'gewone' genealogie, of kies je voor een andere invalshoek? Inhoud: Verticale en horizontale worteling / Of hoe westerse esoterie in de familie kan zitten/ Marty Bax; Familie of fictie? / Clans, lineages en genetische genealogie / Kees Kuiken; De matrilineaire afstammingsreeks van Annetje de Boerin / Peter A. Christiaans; Veertig jaar wapenregister CBG / Henk 't Jong; Drie generaties zwervers / Reconstructie van een familie aan de zelfkant / Lilian de Bruijn en Sjors Zanoli; Familiearchieven: mooi, maar lastig / Yvonne Bos-Rops; Vier overwegingen bij het schrijven van een familiegeschiedenis / Tanny Dobbelaar; Ontkenning en herkenning / Ethische dilemma's rond 'foute' familie / Gonda Scheffel-Baars

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.