Een na-oorlogse moord in mei 1945

Auteur F. de Boer
Een na-oorlogse moord in mei 1945

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789059113435
  • ISBN 10 9059113438
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Al in de jaren zeventig waren Gerard Soeteman, mijn scenarioschrijver, en ik gestoten op de geheimzinnige moord op mr. H. de Boer, een paar weken na de bevrijding in mei 1945. Meer dan dertig jaar later werd deze onopgeloste moord het kernplot van onze film Zwartboek, waar de advocaat mr. De Boer verschijnt als \'notaris Smaal\', gespeeld door Dolf de Vries. Zelfs de titel van de film refereert aan het spoorloos verdwenen befaamde \'zwarte boekje\' of \'zwarte cahier\', waarin mr. De Boer - naar men toen vermoedde - informatie had opgetekend, die een dubieus licht wierp op sommige leden van het Haagse verzet. Nu is er voor het eerst een zeer nauwkeurig onderzoek gedaan naar de achtergronden van deze moord en wel door Frits de Boer, de zoon van de vermoorde advocaat. ... Dit heeft een buitengewoon intrigerend - en spannend! - boek opgeleverd dat ik in één adem heb uitgelezen! Paul Verhoeven In de late avond van 30 mei 1945, drie weken na de bevrijding, wordt een aanslag gepleegd op de Haagse advocaat mr. H. de Boer in zijn woonhuis in de Goudenregenstraat. De Boer overlijdt enkele dagen later in het ziekenhuis aan de Zuidwal aan zijn verwondingen. Er wordt een onderzoek ingesteld door de Haagse politie maar, omdat dit onderzoek nergens toe leidt, wordt de zaak in handen gegeven van de Rijksrecherche. De reden voor de moordaanslag wordt nooit duidelijk en een dader wordt niet gevonden. Mevrouw De Boer geeft als verklaring voor de aanslag dat haar man (te) veel wist over de criminele activiteiten van wat, op het eind van de bezetting, de \'pseudo illegaliteit\' werd genoemd. Bart van der Boom geeft als zijn mening dat De Boer door twee groepen uit de Haagse illegaliteit onbetrouwbaar werd geacht. Door een zeer uitgebreid archiefonderzoek en een aantal gesprekken met mensen, die in de genoemde periode een rol hebben gespeeld, is het gelukt om op basis van de feiten een aanvaardbare verklaring te geven voor de moordaanslag

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.