Pompe-reeks Relaties van gezag en verantwoordelijkheid: strafrechtelijke ontwikkelingen

Auteur J.H.P.M. Raaijmakers Redacteur F. de Jong en R.S.B. Kool
Pompe-reeks Relaties van gezag en verantwoordelijkheid: strafrechtelijke ontwikkelingen

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789059319363
  • ISBN 10 9059319362
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Het straf(proces)recht verleent aan overheidsfunctionarissen competenties die ingebed zijn in een systematisch geheel van rechtsregels. Daarmee heeft de wetgever een systematisch geheel van rechtsbetrekkingen in het leven geroepen. Enerzijds normeert het straf(proces)recht de relatie tussen overheid en burger, anderzijds regelt het de interne betrekkingen tussen overheidsfunctionarissen.In dit geheel van externe en interne relaties worden verantwoordelijkheden en gezagsaanspraken over personen en instanties gedistribueerd. Al enige decennia zijn deze relaties van gezag en verantwoordelijkheid op verschillende niveaus aan soms subtiele, soms ingrijpende verschuivingen onderhevig. Zo is erkenning door burgers van het gezag van de verschillende functionarissen binnen het strafrecht minder vanzelfsprekend ... geworden. Gezag is daarmee een fluctuerend, moeilijk te verwerven goed geworden.Met het tanende gezag is ook de verdeling van verantwoordelijkheid over de bij de strafrechtspleging betrokken actoren aan verschuivingen onderhevig. De positie en verantwoordelijkheden van de wetgever, het Openbaar Ministerie, de politie, de rechter, de verdachte en diens raadsman en - inmiddels vanzelfsprekend - het slachtoffer worden niet langer uitsluitend beheerst door de uitgangspunten van de klassieke democratische rechtsstaat. Hun posities en verantwoordelijkheden worden meer en meer beoordeeld vanuit een instrumenteel perspectief, waarin de bescherming van het individu tegen tegen dreigingen en risico\'s centraal staat.Onder invloed van veranderde opvattingen over burgerschap en democratie is de traditionele verdeling van gezag en verantwoordelijkheid binnen de strafrechtspleging onder druk komen te staan. De hoge vlucht van het risico- en veiligheidsdenken, alsmede de maatschappelijke tendensen tot individualisering en groeiende burgerlijke mondigheid stellen de strafrechtspleging voor belangrijke uitdagingen. In de bijdragen in deze bundel wordt vanuit uiteenlopende gezichtspunten een waaier aan ontwikkelingen besproken die verband houden met deze uitdagingen.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.