De KNAW en de Nederlandse wetenschap tussen 1930 en 1960

Auteur G. Alberts
De KNAW en de Nederlandse wetenschap tussen 1930 en 1960

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789069845791
  • ISBN 10 9069845792
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

De oorlogsjaren vormden voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een periode zonder het predicaat Koninklijk. De Tweede Wereldoorlog was geen periode van stilstand, niet voor de Nederlandse wetenschapsbeoefening en niet voor Akademie.Door in deze bundel een langere periode in beschouwing te nemen 1930 tot 1960 is het mogelijk de bewegingen van wetenschap en Akademie dwars door de oorlogsjaren heen te volgen. Door deze vernieuwende benadering worden de oorlogsjaren niet zozeer beschreven vanuit een bezettingsperspectief, maar worden ze beschouwd in termen van voortgaande wetenschapsbeoefening. P.J. Knegtmans maakt de spanningen voelbaar van de periode dat de Akademie spitsroeden moest lopen bij het ontbreken van de royale bescherming. Opmerkelijk zijn ook de bevindingen ... over de zuivering na de oorlog. Ronduit dramatisch is de ontwikkeling te noemen, die door G. Alberts wordt geschetst. Hoewel de naoorlogse vernieuwingen zich al in het interbellum hadden aangekondigd, zette de Akademie zich voor die vernieuwingen volstrekt op het verkeerde been. Radicaal waren de moderniseringen in de wetenschapsbeoefening in de bèta, gamma- en alfawetenschappen. In exemplarische verhalen maken H.G. van Bueren, L. Laeyendecker en H. Pleij ons deelgenoot van de naoorlogse verschuivingen in stijl en machtsverhouding. Het meest veranderden de machtsverhoudingen voor de KNAW. Kon ze in 1938 nog dromen haar gedistingeerde positie te handhaven met onderscheidende kledij, in 1945 was ze gewoon een club naast andere verenigingen geworden.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.