Godzijdank

Auteur Philippe Lepers
Godzijdank

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789086870714
  • ISBN 10 9086870716
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

God is dood\'. Zo liet Friedrich Nietzsche het in de 19de eeuw de dolle mens verkondigen. Het waren blijkbaar profetische woorden, want langzaam maar zeker is de rol van God, godsdienst en geloof alsmaar kleiner geworden in het leven van de moderne westerse mens. Dat lijkt vandaag de dag niet anders, ook al horen we hier en daar roepen: \'God is back!\' Wat er ook van zij, God is nog altijd aanwezig in de taal. Het woord \'God\' wordt nog steeds dagelijks gebruikt, zowel bijvoorbeeld in het modieuze \'Oh my God!\', het oude \'godzijdank\' als in het doordeweekse \'gvd\'. Als het waar is dat er een band bestaat tussen \'taal en zijn\', dan is God dus nooit gestorven. Hij betekent hoe dan ook nog steeds iets, in een spreken dat ... gelovigen en ongelovigen delen. Aan de hand van een aantal casestudies wordt bekeken wat dit woordgebruik allemaal impliceert. Wat heeft dit overleven van God in onze taal precies te betekenen? Hoe komt God eruit? Welke plaats kunnen dit soort uitdrukkingen bovendien krijgen in een manifest gelovige beleving?Aan bod komen dan meer bepaald expressies zoals: \'godallemachtig\', \'godzijdank\', \'god mag het weten\', \'gvd\', \'alles wat God verboden heeft\', \'om de liefde Gods\' en \'in godsnaam\'. Uiteindelijk mondt dit onderzoek uit in het vermoeden dat onze taal zonder dat wij het altijd goed beseffen een diep wantrouwen herbergt tegenover de moderne idealen van een almachtige mens en een maakbare wereld. Overblijfselen van een archaïsch wereldbeeld of onverwoestbaar intuïtief en diep levensinzicht? Hoe in een wereld die nagenoeg compleet van God los lijkt te zijn, de taal van alledag toch bezaaid blijft met al dan niet bewuste toespelingen op het Opperwezen. Lepers biedt een opmerkelijke verklaring voor dit fenomeen die veel te denken geeft. Philippe Lepers (1959) studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en Nijmegen. In 2005 promoveerde hij tot doctor in de wijsbegeerte met een proefschrift over religie en christendom in het vroege denken van Friedrich Nietzsche. Hij publiceerde eerder, naast tal van artikelen, Zinvol leven in een onverschillige tijd (1998), Genie vs. God. Religie en christendom in het vroege werk van Friedrich Nietzsche in de context van zijn \'kosmodicee\' (2004) en Jean Baudrillard. Leven na de orgie (2009). Hij is momenteel lector aan de Katho Hogeschool in Torhout, België.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.