Bemiddelingskosten: twee heren dienen, een onredelijk voordeel bedingen. Hoe zit het nu precies?

Auteur K. Looijschilder
Bemiddelingskosten: twee heren dienen, een onredelijk voordeel bedingen. Hoe zit het nu precies?

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789462952980
  • ISBN 10 9462952981
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Over het boek:De laatste jaren vorderen huurders in toenemende mate de door hen betaalde bemiddelingskosten terug. Daarbij leggen zij dikwijls de artikelen 7:417 lid 4 en/of 7:264 lid 2 BW aan hun vordering ten grondslag. In de rechtspraak en literatuur wordt de vraag wanneer het geoorloofd is om bemiddelingskosten bij de huurder in rekening te brengen wisselend beantwoord. Waar komt de rechtsonzekerheid vandaan? Wanneer is het geoorloofd om bemiddelingskosten aan de huurder te vragen? Wanneer is sprake van tweezijdige bemiddeling? Wanneer is sprake van een onredelijk voordeel? Zijn de artikelen 7:417 lid 4 en 7:264 lid 2 BW equivalent? Dat zich in de praktijk problemen voordoen met betrekking tot bemiddelingskosten is in de media en de politiek niet onopgemerkt gebleven. In mei 2015 is een ... wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend met onder meer als doel om duidelijkheid te creëren over het in rekening brengen van bemiddelingskosten bij huurbemiddeling. De vraag is echter of dit wetsvoorstel de huidige problematiek werkelijk op zal lossen. In deze scriptie wordt het leerstuk verduidelijkt zodat huurders en verhuurders weten waar ze aan toe zijn en hun kansen in de procedure in kunnen schatten. Daarnaast wordt gekeken waar het probleem precies zit en of het wetsvoorstel de duidelijkheid gaat bieden die ermee beoogd is. Dit wordt gedaan door een analyse van de artikelen 7:417 lid 4 en 7:264 lid 2 BW, waarbij uitgebreid stil wordt gestaan bij de rechtspraak over de artikelen met betrekking tot bemiddelingskosten. Ook wordt aandacht besteed aan het wetsvoorstel, de ACM en de prejudiciële vraag die aan de Hoge Raad is gesteld. Over de auteur:Kirsten Looijschilder (13 oktober 1989) studeerde Nederlands Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens haar studie raakte zij geïnteresseerd in het privaatrecht en dan met name in het arbeidsrecht en het huurrecht. In de masterfase van haar studie specialiseerde Kirsten zich verder in het huurrecht en in 2015 studeerde zij cum laude af met een scriptie over de bemiddelingskostenproblematiek in de particuliere huurwoningsector.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.