50 Jaar Fokker Friendship

Auteur Jaap Gerritsma
50 Jaar Fokker Friendship

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789060132685
  • ISBN 10 9060132688
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Op 15 maart 1996 werd Fokker failliet verklaard en daarmee kwam een einde aan drie-kwart eeuw vliegtuigproduktie in Nederland. Maar de naam Fokker en die van haar meest bekende vliegtuig, de F27 Friendship, zullen voor altijd een ereplaats blijven innemen in de annalen van de wereldluchtvaart. Het begon in 1949 toen Fokker een subsidie ontving van het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling om de haalbaarheid van een in Nederland gebouwd verkeersvliegtuig te bestuderen. In 1953 kwam Fokkers hoofdconstructeur H.C. van Meerten met een voorstel voor een tweemotorig turboprop verkeersvliegtuig voor 32 passagiers dat bedoeld was als de proverbiale opvolger van de uit 1935 stammende Douglas Dakota. Van deze laatste waren over de hele wereld toen nog zo\'n 5.000 in gebruik en hoewel ... ze nog steeds goede diensten verleenden, konden ze natuurlijk niet eeuwig mee. Bovendien eisten betalende passagiers modernere vliegtuigen. Hierdoor onstond in de jaren vijftig van de vorige eeuw een rage in het Westen om een "Dakota opvolger" te vinden. Meer dan een half dozijn grote en kleine vliegtuigbouwers en -ontwerpers deden hieraan mee, maar het was de Friendship die met de erepalm ging strijken. Van 1955 tot het einde van de productie in juni 1986 zijn er bij Fokker en bij het Amerikaanse Fairchild in verschillende uitvoering in totaal 786 gebouwd. Pas in 1983 en1984 verschenen er in het Westen serieuze concurenten op het toneel in de vorm van de Canadese Dash-8 en de Frans-Italiaanse ATR-42.In 1985 bracht Fokker de F50 uit als opvolger van de Friendship, en hoewel deze minder succes had dan zijn illustere voorganger, zijn er toch nog 214 afgeleverd voor de fabriek dicht ging. Vandaag, na vijftig jaar, zijn er nog maar een paar Friendships over, waaronder het tweede prototype dat door de Nederlandse F27 Friendship Association met grote liefde is gerestaureerd. Een klein aantal andere staat in museums of als poortwachters op militaire vliegvelden. De weinige nog werkende Friendships worden veelal door koerierdiensten in het vervoer van kleine pakjes gebruikt. De Friendship en zijn succesvolle en minder successvolle concurrenten zijn er niet in geslaagd de Dakota geheel uit de lucht te verdringen want deze vliegt nog steeds in kleine aantallen in enkele Zuid Amerikaanse en Afrikaanse landen, maar wij mogen in Nederland met recht trots zijn op dit vaderlandse product dat over de hele wereld miljoenen passagiers vlot, veilig en geriefelijk naar hun bestemming heeft gebracht.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.