Ars Aequi cahiers Strafrecht Voorbereidingshandelingen

Auteur Eelke Sikkema
Ars Aequi cahiers Strafrecht Voorbereidingshandelingen

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789069166766
  • ISBN 10 9069166763
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Aanvankelijk waren voorbereidingshandelingen in het wetboek van strafrecht slechts bij hoge uitzondering strafbaar gesteld. Dit uitgangspunt is verlaten toen in 1994 in art. 46 Sr een algemene strafbaarstelling van de voorbereiding van ernstige misdrijven werd opgenomen. In dit cahier worden de grenzen verkend die dit artikel stelt aan de strafrechtelijke aansprakelijkheid ter zake van voorbereidingshandelingen.Sinds de invoering van deze strafbaarstelling zijn inmiddels in 2002 en 2007 twee wetswijzigingen gevolgd, die tot gevolg hebben gehad dat achtereenvolgens de woorden 'in vereniging' en 'kennelijk' uit de wettelijke omschrijving zijn geschrapt. Naar aanleiding van de laatstgenoemde wijziging is in de literatuur discussie ontstaan over de vraag of deze heeft geleid ... tot een 'subjectivering' van de strafbaarstelling. Deze vraag hangt nauw samen met de betekenis die moet worden toegekend aan het standaardarrest dat de Hoge Raad in 2007 heeft gewezen in de strafzaak tegen Samir A. Daarom wordt in dit cahier ook ruim aandacht besteed aan de (objectieve dan wel subjectieve) wijze waarop in de recente lagere rechtspraak toepassing wordt gegeven aan de in dat arrest geformuleerde criteria.Veel publicaties over het onderwerp voorbereidingshandelingen zijn inmiddels deels verouderd sinds de hierboven genoemde wetswijzigingen en het Samir A-arrest. Dit cahier wil in deze leemte voorzien door een overzicht te geven van de actuele stand van zaken rond de strafbaarstelling van voorbereidingshandelingen. Twintig jaar na de indiening van het wetsvoorstel dat heeft geleid tot de (destijds omstreden) invoering van het huidige art. 46 Sr wordt de balans nog eens opgemaakt. Tevens wordt een eigen opvatting geformuleerd ten aanzien van de interpretatie die aan art. 46 Sr moet worden gegeven, waarbij de ratio van deze strafbaarstelling (zoals deze de wetgever voor ogen stond) het uitgangspunt vormt. Dit alles mondt uit in een pleidooi voor een gematigd objectieve voorbereidingsleer.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.