Het vergeten korps

Auteur Clemens Verhoeven
Het vergeten korps

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789081450034
  • ISBN 10 9081450034
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Om de koloniën te verdedigen werd in 1830 het (K)NIL opgericht, een vrijwilligersleger samengesteld uit Indische en Europese troepen. Voor dit leger was een voortdurende aanvoer van 'vers bloed' nodig. De werving, selectie, opleiding en verscheping van Europeanen voor dienst in de tropen was de taak van het Korps Koloniale Reserve, evenals de zorg voor verlofgangers, afzwaaiers, zieken en gewonden. In de negentiende eeuw was de Koloniale Reserve een soort vreemdelingenlegioen dat onderdak bood aan avonturiers van allerlei slag. Het korps was gelegerd in Harderwijk en had een slechte naam. Tegen het eind van de negentiende eeuw wilde het ministerie van Koloniën een andere, modernere soldaat creëren, die zich in Nederland en in Indië beter zou gedragen. 'Harderwijk' werd opg ...edoekt. Het korps begon een nieuw leven in Nijmegen. Het was moeilijk, maar uiteindelijk werd de Koloniale Reserve een strak elitekorps dat in Nederland bijzonder tot de verbeelding sprak. De Indonesische onafhankelijkheidsstrijd betekende het einde van het KNIL en dus ook van de Koloniale Reserve (1950). De aanwezigheid van de koloniale militaire instellingen heeft grote invloed gehad op een aantal steden in Gelderland, zoals Nijmegen, Arnhem, Harderwijk en Zutphen. Het vergeten korps vertelt in woord, maar vooral ook in beeld het vrijwel onbekende verhaal van de koloniale militairen in Nederland. Clemens Verhoeven is publicist en schreef eerder onder meer De Gebroeders van Limburg. Leven, werk en wereld (2005), De gedroomde stad. Nooit gebouwd Nijmegen (2005) en In een ander licht. Nijmegen 1950-1960 in kleurenfoto's van J.G.J. van Lith (2005) TentoonstellingenIn het kader van het erfgoedfestival 'Gelegerd in Gelderland' zijn in de zomer van 2012 aansluitend bij dit boek tentoonstellingen te bezoeken in Museum Het Valkhof te Nijmegen, Museum Bronbeek te Arnhem en Stadsmuseum Harderwijk.Zie voor meer informatie www.kolonialereserve.nl

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.