Macht der edelen

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789085301097
  • ISBN 10 9085301092
  • Druk 1

Samenvatting

In alle maatschappijen manifesteren zich groepen personen met macht en aanzien, een verschijnsel dat een erfelijk karakter krijgt. Maar hoe is de adel in Europa ontstaan en welke vorm heeft hij in Nederland gekregen? In dit college behandelt Coen Schimmelpenninck de historische ontwikkeling en betekenis van de adel in Nederland, van de middeleeuwen tot nu. Met aandacht voor onderwerpen als het leenstelsel, de standen, de ridderschappen en de leef- en bestuurscultuur in de loop der eeuwen. Ook kijkt hij naar het bestaan van adel in het huidige Nederland, naar onderwerpen als overerving, de huidige ridderlijke orden, de Wet op de Adeldom, heraldiek en de verschillen met andere Europese landen. Inhoudsopgave: CD1. Adel in de middeleeuwenH1. Inleiding: adeldom dankzij voorvaderen of door eigen ... verdiensten?H2. Adel in ons land in de middeleeuwenH3. Verhouding vorst en adel in de middeleeuwen: een wisselend beeld CD2. Adel in de Republiek der Verenigde NederlandenH4. Adel in de Republiek der Verenigde NederlandenH5. Adel in de overige gewesten tijdens de RepubliekH6. Adellijke bastaarden. Keuze van de echtgenote. CD3. Adelsgeschiedenis vanaf 1795 tot hedenH7. Adel in de Bataafs-Franse tijd: 1795-1813H8. Adelsgeschiedenis 1814-1848: adelstandH9. Adelsgeschiedenis van 1848 tot heden CD4. Ridderlijke orden. Wapen- en vlaggenkunde. Betekenis van de adel nuH10. Ridderlijke orden toen en nuH11. Wapenkunde en vlaggenkunde: vorst en adelH12. Wie is van adel? Wat betekent adel nu? Over de spreker: Drs. C.O.A. baron Schimmelpenninck van der Oije studeerde rechten met hoofdvakken rechtsgeschiedenis en staatsrecht in Utrecht. Hij was gemeentearchivaris in Zutphen en Rotterdam en later directeur van het Historisch Museum en het Maritiem Museum te Rotterdam. Sinds 1991 is hij voorzitter van de Hoge Raad van Adel.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.