Kolonialisme en racisme: eens normaal, nu omstreden geraakt als politiek incorrect en moeizaam verwerkt Nederlands en Europees verleden

Auteur S.W. Couwenberg
Kolonialisme en racisme: eens normaal, nu omstreden geraakt als politiek incorrect en moeizaam verwerkt Nederlands en Europees verleden

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789461539694
  • ISBN 10 946153969X
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

De treurige geschiedenis van onze naoorlogse dekolonisatie,voorafgegaan door ons koloniale verleden, is nadien jarenlangzoveel mogelijk verdrongen in het nationale bewustzijn. Eind jaren\'60 werd wel even herinnerd aan oorlogsmisdaden, gepleegddoor Nederlandse militairen tijdens de zogenaamde politioneleacties tegen de Indonesische rebellie. Maar dat werd van regeringswegeafgedaan als incidentele excessen. De laatste tijd dringtdat koloniale verleden en daaropvolgende dekolonisatie zich echteronweerstaanbaar op, en is er een sterke neiging daar steedsmeer in negatieve termen op te reageren, als een open wondein onze geschiedenis. In dit boek wordt daar op veelzijdige wijzeop teruggekeken, en die negatieve reacties nader op hun ethischgehalte gewogen. Daarbij wordt dat Nederlandse ... kolonialismeen de daaropvolgende dekolonisatieproblematiek besproken inhet brede historische kader van het Europese koloniale verleden,waarvan het deel uitmaakte. Vergeleken met andere kolonialemogendheden van weleer valt Nederland op door zijn weinigevenwichtige oordeelsvorming over eigen koloniaal verleden. Na een algemene geschiedfilosofische inleiding, waarin gesteldwordt dat alle koloniale mogendheden, dus ook Nederland, naarhedendaagse maatstaven een racistisch verleden meeslepen, volgteen rechtsfilosofische (oordeelsvorming over kolonialisme in universalistischeof relativistische termen) en volkenrechtelijke beoordeling(van Europees koloniaal volkenrecht naar democratiserendvolkenrecht) hiervan. Daarna komen twee professionele historiciaan het woord, die dat verleden uit verschillende gezichtshoekenbenaderen en evalueren, en wordt dat verleden voorts door eenethisch-juridische bril nader getoetst (eigentijdse normen nietklakkeloos toepassen op koloniale verleden). Speciale aandachtwordt ook geschonken aan het Belgische koloniale verleden inAfrika, en hoe dat door onze zuiderburen geëvalueerd wordt. Tenslotte wordt op het Europese koloniale verleden in Afrika in hetalgemeen teruggekeken. De Europese schaamte daarover is eenfeit, maar helpt Afrika niet verder, zo luidt de conclusie.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.