Wsnp en goede trouw

Auteur A.J. Noordam
Wsnp en goede trouw

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789013047943
  • ISBN 10 9013047947
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

De centrale vraag in Wsnp en goede trouw is of iedere schuldenaar in een problematische schuldensituatie voor de sanering van zijn schulden in aanmerking zou moeten komen. Als het uitgangspunt is dat een \'schone lei\' een gunst is, dan komt al snel de gedachte op dat een \'oneerlijke\' schuldenaar (c.q. een schuldenaar niet-te-goeder-trouw) niet voor schuldsanering in aanmerking behoort te komen. Tot 2008 kon de rechter een Wsnp-verzoek afwijzen indien aannemelijk is dat de schuldenaar \'niet te goeder trouw is geweest ten aanzien van het ontstaan of onbetaald laten van schulden\'. Deze \'goede-trouw-toets\' zou misbruik van de regeling moeten voorkomen. Vanaf 2008 vormt de goede trouw een toelatingsvereiste (art. 288 lid 1 onder b, 2008), tenminste ... zo was de wens van de Minister van Justitie. Onder druk van de Tweede Kamer is dit nieuwe vereiste afgezwakt door een nieuw lid 3. Ook na 1 januari 2008 kan de rechter ondanks een gebrek aan goede trouw de schuldsaneringsregeling toepassen \'indien voldoende aannemelijk is dat de schuldenaar de omstandigheden die bepalend zijn geweest voor het ontstaan of onbetaald laten van zijn schulden, onder controle heeft gekregen.\' (art. 288 lid 3 Fw, 2008). De wettelijke normen blijven \'open\' en behoeven nog steeds invulling door de rechter. Maar de nieuwe bepaling van art. 288 lid 3 verlegt de aandacht voor het schuldengedrag in het verleden naar de situatie van de schuldenaar in het heden. Dit boek bespreekt oude (1998) en nieuwe (2008) wettelijke bepalingen van de Wet schuldsaneringsregeling natuurlijke personen ten aanzien van o.a. de toelatingscriteria, de gronden voor tussentijdse beëindiging en de beslissing over de schone lei. Gezien de betekenis van de oude jurisprudentie over toelating, beëindiging en schone lei behandelt de auteur deze in de hoofdstukken 2 en 3. Hoofdstuk 4 besteedt bijzondere aandacht aan de ondernemer in de Wsnp.De kopij is begin januari 2008 afgerond, waardoor de nieuwe Recofa-richtlijnen 2008 konden worden meegenomen in de bespreking, evenals diverse gegevens uit de Armoedemonitor 2007 en de Monitor Wsnp 2007, en een deel van het Voorontwerp Insolventiewet.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.