Collectieve arbeidsvoorwaarden en individuele contractsvrijheid

Auteur E. Koot van der Putte
Collectieve arbeidsvoorwaarden en individuele contractsvrijheid

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789013131666
  • ISBN 10 9013131662
  • Druk 2
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Collectieve arbeidsvoorwaarden beperken de individuele contractsvrijheid. Dat is ook de bedoeling van de wetgever geweest, met als visie het voorkomen van concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Gegeven het feit dat dit zo is, staat in dit boek centraal welke mate van contractsvrijheid er eigenlijk resteert als er sprake is van binding aan enig collectief instrument van arbeidsvoorwaardenvorming. In het boek wordt een 'dwarsdoorsnede' gemaakt, door alle mogelijke vormen van binding te analyseren aan de hand van literatuur en jurisprudentie. De hoofdonderwerpen zijn: cao, avv en afspraken met de ondernemingsraad. Per onderwerp worden nauwkeurig alle typen van werkgevers en werknemers behandeld. Zo is 'de werkgever' bijvoorbeeld onderverdeeld in: het lid van een werkgeversvereniging, ... de werkgever die lid wordt tijdens de looptijd, het niet-lid, het oud-lid, de 'cao-volger', de werkgever met een ondernemings-cao, de werkgever gebonden door uitzendarbeid, de werkgever die op- en afroept, de opdrachtgever en de werkgever na overgang van onderneming. Naast de meer 'klassieke' thema's als normatieve werking, nawerking, incorporatie, dispensatie, komen ook onderwerpen als overgang van de onderneming, zzp'ers, handhaving en uitleg van de cao aan bod. Het blijkt dat het collectieve arbeidsrecht weliswaar zeer strikt werkt, maar dat het aan sociale partners is om - binnen de mogelijkheden die de wet biedt- in gezamenlijkheid afspraken te maken die zowel een goede uitruil van belangen van werkgevers en werknemers inhouden, als mogelijkheden creëren voor maatwerk op decentraal danwel individueel niveau. Mr. dr. E. Koot-van der Putte is directeur van Cao-recht Advies en Opleiding te Haarlem (www.cao-recht.nl).

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.