Terug naar de werkelijkheid/Virtuele objecten: echt voor het recht?

Auteur Joost Kuhlmann en Freek Rijna
Terug naar de werkelijkheid/Virtuele objecten: echt voor het recht?

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789058506603
  • ISBN 10 9058506606
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Terug naar de Werkelijkheid De ontologie van virtuele werelden en het recht Ze zijn ontastbaar, imaginair, gesimuleerd en kunstmatig. Maar als je virtuele objecten steelt, kun je toch veroordeeld worden wegens diefstal. Het blijkt uit de RuneScape-zaak waarin de rechter twee jongens veroordeelde voor het ontvreemden van een virtueel zwaard en masker. Maar is het niet vreemd dat je iets kunt stelen wat alleen bestaat in de fantasie van een spel? Juristen schrijven er veel over, maar een strikt juridische benadering mist overtuigingskracht omdat het niet uitlegt wat een virtueel object eigenlijk is. Op basis van de ontologische theorie van John Searle onderzoekt deze scriptie de zijnswijze van entiteiten die lijken te bestaan in een virtuele omgeving. Denk aan mp3-bestanden, tekstdocumenten, ... software, virtueel geld en virtuele zwaarden. Zo biedt dit werk inzicht in belangrijke vragen over virtuele werelden. Wat maakt het uit dat iets onstoffelijk is? Of dat het alleen maar bestaat omdat mensen vinden dat het bestaat? Moet dat juridische consequenties hebben? Antwoorden op deze vragen maken het mogelijk om juridische vraagstukken scherp te analyseren. Virtuele objecten: echt voor het recht? Wat de techniek de jurist leert over eigendom (andere kant van dit boek) In de literatuur is reeds geschreven over de juridische status van virtueleobjecten in virtuele werelden, zoals World of Warcraft en Entropia Universe. In deze werelden spelen duizenden mensen tegelijk via internet met en tegen elkaar. De virtuele spullen die zij daar verzamelen, zijn soms echt geld waard. De onderzoeksvraag is hoe deze objecten door het privaatrecht dienen te worden beschermd. In juridische verhandelingen wordt het virtuele object vaak gereduceerd tot enen en nullen, bits en bytes en uiteindelijk elektriciteit. De conclusie is dan - omdat de vereiste stoffelijkheid van art. 3:2 BW bij elektriciteit ontbreekt - dat niet van een zaak in de zin van art. 3:2 BW kan worden gesproken en de virtuele objecten dus niet voor bescherming door heteigendomsrecht in aanmerking komen. Wordt het virtuele object echter technisch gezien kritisch beschouwd, dan komt men tot een veel uitgebreider rechtsobject (een zgn. objectinstantie) dat zich niet laat terugbrengen tot enen en nullen. Dit correcte rechtsobject kan dan opnieuw worden getoetst aan de eisen voor stoffelijkheid. Dit leidt tot de verrassende conclusie dat virtuele objecten wel degelijk stoffelijk en voor menselijke beheersing vatbaar zijn en daarmee als zaak kwalificeren en dus ook vatbaar zijn voor het eigendomsrecht.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.