Amerikaans staatsrecht

Auteur Eric Janse De Jonge
Amerikaans staatsrecht

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789058507884
  • ISBN 10 9058507882
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Het regeringsstelsel van de Verenigde Staten spreekt bijna iedereen tot de verbeelding. Amerika heeft de oudste, geschreven grondwet ter wereld en het regeringsstelsel functioneert in het algemeen naar behoren. Zowel in een jaar van verkiezingen (2012), als de tussenliggende perioden is het boeiend om te zien hoe deze grote democratie bestuurd wordt vanuit Washington DC. In dit boek wordt uitvoerig ingegaan op de werking van het Amerikaanse regeringsstelsel. Naast leerstukken en theorie komen praktijkvoorbeelden en actuele gebeurtenissen aan de orde. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel geeft de context aan van het Amerikaans staatsrecht. Ingegaan wordt op het begrippenkader, de historie van de koloniale periode tot en met de grondwet van 1787, de voor het Amerikaans staatsrecht ... relevante leerstukken. Ook wordt in dit deel ingegaan op het verschijnsel politieke partijen. In het tweede deel worden systematisch de bevoegdheden en de (on)macht van respectievelijk het Congres, de President en het Supreme Court besproken. Naast de tekst van de grondwet, worden ook ongeschreven bevoegdheden bij deze analyse betrokken en worden zoveel als mogelijk praktische voorbeelden gegeven ter illustratie. De beschouwingen worden verantwoord dooruitgebreide verwijzingen naar literatuur en jurisprudentie. Hiernaast wordt regelmatig verwezen naar websites zodat de lezer steeds de actuele stand van zaken bij de hand heeft. Dit boek is geschreven tijdens een sabbatical van zomer 2011 tot voorjaar 2012. De voor het staatsrecht relevante bestuurlijke en politieke ontwikkelingen zijn meegenomen tot voorjaar 2012. Dr. Eric Janse de Jonge (1957) studeerde rechten aan de RU Leiden van 1977 tot 1983. Hij was van 1984 tot 1999 werkzaam bij de vakgroep staats- en bestuursrecht van de Universiteit van Tilburg en doceerde Nederlands en Anglo-Amerikaans staatsrecht. Daarna was hij werkzaam als hoofd bestuur-juridische zaken (BJZ) van de gemeente Helmond. Tussen 2002 en 2007 was hij lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Aansluitend was hij van 2007 tot 2011 hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en partner bij adviesbureau BMC. Tevens was hij tussen 2009 en 2012 ambassadeur Stedelijke Distributie op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Thans vervult hij diverse bestuurlijke functies. In 1993 promoveerde hij in Tilburg op een rechtsvergelijkend onderzoek naar het Budgetrecht van het parlement in de Verenigde Staten, Engeland en Nederland. Hiernaast schreef hij ruim 100 artikelen en bijdragen aan boeken over staat, recht en bestuur in Nederland, Engeland en de Verenigde Staten.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.