De normatieve grondslagen van het Nederlandse euthanasierecht

Auteur Esther Pans
De normatieve grondslagen van het Nederlandse euthanasierecht

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789058509376
  • ISBN 10 9058509370
  • Druk 2
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Als een van de weinige landen ter wereld is in Nederland euthanasie wettelijk gereguleerd. Een cruciaal aspect van de in 2002 in werking getreden Wet Toetsing Levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (WTL) is, dat deze in belangrijke mate bestaat uit "open normen". Voor die open normen is gekozen om alle omstandigheden van het geval te kunnen meewegen en om ruimte te laten voor toekomstige ontwikkelingen en inzichten. Maar wat moet worden verstaan onder "ondraaglijk lijden" of een "vrijwillig en weloverwogen verzoek"? De flexibiliteit van de wet dwingt tot een interpretatieve houding: men moet de open normen interpreteren - in het licht van rechtspraak, wetgeving en de medische ethiek - om hun precieze inhoud in het concrete geval te kunnen ... vaststellen. De interpretatie vereist inzicht in de aan de open normen ten grondslag liggende uitgangspunten. Dat inzicht beoogt dit boek te verschaffen: het onderzoekt en beschrijft de expliciete en impliciete normatieve keuzen die schuilgaan achter de WTL. Daarbij wordt geput uit de parlementaire geschiedenis van de WTL, de daaraan voorafgegane rechtspraak en nationale en internationale medisch-ethische literatuur. De normatieve keuzen worden niet louter in abstracto geanalyseerd. Veelvuldig wordt ingegaan op hun betekenis in specifieke situaties zoals: euthanasie bij dementie, coma, lijden aan het leven en lijden met een (uitsluitend) psychische oorzaak, de juridische status van de wilsverklaring, de rechtspositie van arts en patiënt, terminale sedatie, de meldingsbereidheid van artsen, informed consent, de functie van medische classificaties en de termen ontluistering en kwaliteit van leven.Inhoud:Inleiding, probleemstelling en methode 1. Rechtspraak 2. Parlementaire geschiedenis 3. Beschermwaardigheid van het leven 4. Barmhartigheid 5. Zelfbeschikking 6. Waardigheid Concluderende slotbeschouwing Summary in English Bronnen Bijlage: de Wet Toetsing Levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.