Enduring Freedom of blijvende strijd?

Auteur Eric P.J. Myjer
Enduring Freedom of blijvende strijd?

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789059317598
  • ISBN 10 9059317599
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Na de terroristische aanslagen op 11 september 2001 riep de Amerikaanse overheid Operation Enduring Freedom (OEF) in het leven, waarbij zij zich beriep op het recht op zelfverdediging. Dat recht zet het bindende geweldverbod in het Handvest van de Verenigde Naties opzij. Kan 10 jaar na die aanslagen het recht op zelfverdediging nog steeds met succes worden ingeroepen en hoe verhoudt zich dat tot de door de Veiligheidsraad ingestelde ISAF (International Security Assistance Force)-operaties? Hoe zit het met de contraterrorismeoperaties die door OEF worden ondernomen in Afghanistan en andere landen? Kan dat eigenlijk wel volgens het internationale recht? Hoe legitiem is OEF anno 2011 in het voetlicht van het internationale recht? Op deze en andere vragen geeft de auteur een antwoord in zijn oratie. ... Volgens het internationale recht kan Operation Enduring Freedom niet langer militair geweld gebruiken op grond van het Amerikaanse recht op zelfverdediging als reactie op 9/11, aldus de auteur. Zelfverdediging is namelijk een recht dat slechts kan worden uitgeoefend totdat de Veiligheidsraad voldoende noodzakelijke maatregelen heeft genomen. Dat is in dit geval ook gebeurd. Dat resulteerde onder meer in de ondersteunende ISAF-operaties, die wel geweld mogen gebruiken om hun taak uit te kunnen voeren in de opbouwfase naar een volledig zelfstandige Afghaanse Veiligheidsmacht. Operaties die OEF nog uitvoert in Afghanistan, zoals contraterrorismeoperaties, kunnen alleen met toestemming van de Afghaanse regering plaatsvinden. OEF contraterrorismeoperaties buiten Afghanistan kunnen evenwel nooit onder die toestemming vallen. Dergelijke operaties zijn niet geoorloofd onder het internationale recht. Eric P.J. Myjer is bijzonder hoogleraar Conflict- en Veiligheidsrecht in de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Hij is medehoofdredacteur van het Journal of Conlict & Security Law en directeur van het Centre for Conflict and Security Law. Eerder schreef hij een polemologisch/volkenrechtelijk proefschrift bij de Groningse polemoloog en volkenrechtsgeleerde prof. mr. B.V.A. Röling. Wapenbeheersingsrecht is door Myjer in Nederland als specialisme ontwikkeld. Myjer is tevens Raadsheer Plaatsvervanger in het Gerechtshof 's-Gravenhage.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.