Onderzoek en beleid-reeks WODC Het decryptiebevel en het nemo-teneturbeginsel

Auteur B.J. Koops
Onderzoek en beleid-reeks WODC Het decryptiebevel en het nemo-teneturbeginsel

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789059319349
  • ISBN 10 9059319346
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Wanneer een misdadiger gegevens op zijn computer of in zijn communicatie versleutelt, leveren computeronderzoek en aftappen geen informatie meer op voor de opsporing. Een mogelijke oplossing is verdachten te bevelen hun sleutel of wachtwoord af te geven. Maar is een decryptiebevel verenigbaar met het beginsel dat verdachten niet aan hun eigen veroordeling hoeven mee te werken (het nemo-teneturbeginsel)?Deze studie onderzoekt ontwikkelingen in technologie en recht om deze vraag te beantwoorden. Aan bod komen het toenemende encryptiegebruik door misdadigers, de jurisprudentie van het Europees Hof over het nemo-teneturbeginsel en wetgeving en rechtspraak in onder andere Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waar onder voorwaarden een ontsleutelplicht voor verdachten bestaat. ... Hieruit blijkt dat een ontsleutelplicht voor verdachten verenigbaar met het nemo-teneturbeginsel - in een beperkt aantal gevallen - effectief zou kunnen zijn, mits de wettelijke regeling en uitvoering met voldoende waarborgen zijn omkleed. De wetgever zou daarom kunnen afwegen of en wanneer verdachten kan worden bevolen gegevens te ontsleutelen. Het gaat daarbij niet om een zwart-wit-afweging tussen legitimiteit en effectiviteit; belangrijk is vooral een zorgvuldige combinatie van uit te oefenen dwang, de manier waarop afgedwongen materiaal wordt gebruikt en procedurele waarborgen. Er mogen echter geen wonderen worden verwacht: een ontsleutelplicht zal alleen werken in de enkele gevallen waarin een verdachte duidelijk 'iets uit te leggen heeft' en er al veel belastend bewijs bestaat. De wetgever moet daarom ook kijken naar het bredere perspectief van problemen in digitale opsporing en alternatieve oplossingen overwegen voor het probleem van encryptie voor de opsporing.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.