Burgemeester in verzet 1940-1945

Redacteur M. Ritzema
Burgemeester in verzet 1940-1945

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789077764992
  • ISBN 10 9077764992
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

De levensgeschiedenis van een gereformeerde boerenzoon uit Leens, die na zijn studie rechten in 1939 burgemeester wordt van de gemeente Oldekerk. Hij weigert met de Duitsers samen te werken en komt in verzetsorganisaties terecht. Vlak voor de bevrijding wordt hij in Bakkeveen gefusilleerd. Behalve over de oorlogsjaren vertelt het boek over het leven op een Noord-Groninger boerderij in de eerste decennia van de vorige eeuw, over het gereformeerde en antirevolutionaire denken in die tijd, over het studentenleven aan de Vrije Universiteit eind twintiger jaren, over de Vrijmaking, over diep vertrouwen in God en over de periode na de oorlog.De briefschrijvers zijn de auteurs van dit boek. Zij beschrijven wat hen overkwam of wat hen raakte. Brieven, heet van de naald en zo geschreven, dat wat er ... toen gebeurde de lezer heel dichtbij komt. Samen met andere documenten bestrijken de brieven de tijd van ongeveer een eeuw. Meerten Ritzema gebruikte eind vorige eeuw gevonden brieven en andere documenten uit het familiearchief om dit boek over zijn vader samen te stellen. Het merendeel van de brieven werd door zijn ouders naar familie, vrienden, officiële instanties en zakelijke relaties geschreven. Ze werden na de oorlog naar zijn moeder teruggestuurd en een aantal jaren geleden uitgetikt, chronologisch geordend en bijeengebonden tot een geheel. Dit document werd onderwerp van gesprek tussen de nichten en neven van de Ritzema-gezinnen die in het laatste oorlogshalfj aar op de boerderij in Leens hadden gewoond. Ritzema: \'De brieven lieten mij niet los. De idee van een levensbeschrijving van mijn ouders kwam op. Publicatie in ruime familiekring werd vanzelfsprekend en de reacties die daaruit voortkwamen deden de gedachte aan publicatie in boekvorm steeds sterker worden. De kern van het boek is de geschiedenis van een overheidsfunctionaris die zich verzet tegen nazificatie van Nederland; de redenen van zijn verzet beschrijft hij in brieven naar overheidsinstanties en naar familieleden. Het boek is daarnaast een eerbetoon aan mijn ouders.\'

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.