Groninger historische reeks Stad en lande tijdens de Bataafse Republiek

Redacteur P.Th.F.M. Boekholt Auteur H.A. Kamphuis
Groninger historische reeks Stad en lande tijdens de Bataafse Republiek

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789023240808
  • ISBN 10 9023240804
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

"Groninger Historische Reeks, 29 De komst van het Franse revolutionaire leger naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden leidde begin 1795 tot het einde van het stadhouderlijk stelsel en tot veranderingen op maatschappelijk en politiek-bestuurlijk gebied, ook wel aangeduid als de Bataafse Omwenteling. Toch wist het gewest Stad en Lande zijn bestaan nog enkele jaren te rekken. Wel raakte het gedurende die jaren zijn gekoesterde soevereiniteit kwijt, door het van kracht worden van onze eerste nationale grondwet in 1798.De periode na de Bataafse Omwenteling was voor alle betrokkenen een verwarrende tijd. Onder toenemende Franse druk volgden de besturen elkaar snel op en werden ze gaandeweg behoudender, de Stad verloor langzamerhand haar machtspositie, het lichaam der Ommelanden werd opgeheven ... en de eeuwenoude rechtstoelen op datzelfde Ommelander platteland verdwenen. De plaatselijke besturen, die het tien jaar lang hadden moeten vol-houden, bevonden zich in een benarde positie. De achttiende-eeuwse verlichte opvattingen met betrekking tot de scheiding van bestuur en rechtspraak waren zowel in de Stad als op het platteland maar moeilijk te verwezenlijken.Na verloop van tijd bleek er een tendens richting eenhoofdig gezag te bestaan, die aanvankelijk uitmondde in de aanstelling van een Raadpensionaris op nationaal niveau. Ook op het departementale niveau vond een ingrijpende verandering plaats: met de aanstelling van de landdrost in 1807 kwam er een einde aan het collegiale bestuur. In Stad en Lande tijdens de Bataafse Republiek wordt voor het eerst aandacht besteed aan de moeizame, maar boeiende omvorming van de bestuurlijke en gerechtelijke situatie in Groningen aan het einde van de achttiende eeuw. Voor het eerst ook wordt in dit boek Groningen als deel van het veel grotere departement van de Eems uitvoerig beschreven, en wordt de positie van de commissaris van de Haagse machthebbers bij dit departement belicht. Dr. H.A. Kamphuis is historicus. Groningse en Limburgse geschiedenis heeft zijn bijzondere belangstelling. Hij is gepromoveerd op een rechtshistorisch onderzoek naar de invoering van wetge-ving uit het Frankrijk van de Revolutie in het departement van de Nedermaas (hoofdstad Maastricht)."

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.