Groninger historische reeks Dese bekommerlijke tijden

Auteur Albert Buursma
Groninger historische reeks Dese bekommerlijke tijden

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789023245193
  • ISBN 10 9023245199
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

"Uitgave in de Groninger Historische Reeks, deel 37 In de afgelopen decennia zijn veel boeken verschenen over armenzorg, armen en armoede. De meeste daarvan belichten één van deze onderwerpen. Vrijwel nooit worden deze drie in samenhang behandeld. In dit boek over de Stad Groningen in de periode 1594-1795 gebeurt dat wel. In deze periode raakten de particuliere instellingen van armenzorg steeds meer onder invloed van het stedelijk bestuur. Het zoeken naar een verklaring hiervoor is het hoofddoel van dit boek. Een bijzonder aspect van deze studie vormt de rol van oorlogen als verklaring voor armoede. In het Nederlandse armoedeonderzoek zijn de soldaten en hun gezinnen ten onrechte vaak buiten beeld gebleven. De positie van soldatengezinnen en de op hen gerichte ... armenzorg blijken belangrijke factoren in een garnizoensstad als Groningen. De aanwezige armlastige militairen en hun gezinnen stellen de armenzorg voor speciale problemen. In dit boek worden de soldatengezinnen als een bijzondere groep armen beschouwd en volgt een herwaardering van oorlogen als een factor bij het ontstaan van armoede. Perioden met voedselschaarste en oorlogen veroorzaakten niet alleen een toename van armoede, zij leidden ook tot crises bij de stedelijke armenzorg. Deze crises veranderden de visie van vooraanstaande Groningers op hun rol bij de particuliere armenzorg en verscherpten conflicten tussen het stedelijke bestuur en de provinciale overheid over de financiering van soldaten. Zo is deze studie over armenzorg, armen en armoede ook verbonden met meer algemene thema¿s uit de Groningse geschiedenis van de zeventiende en achttiende eeuw. Albert Buursma (1960) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert en ontwikkelt projecten met name op het gebied van de regionale geschiedenis van Noord-Nederland. ¿Dese bekommerlijke tijden¿ is de handelsuitgave van het gelijknamige proefschrift."

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.