De strijd van verzetsman Dirk van der Meer

Redacteur Paul Abels Auteur Ties Wiegman
De strijd van verzetsman Dirk van der Meer

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789072603395
  • ISBN 10 9072603397
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Bijna vijfentwintig jaar geleden overleed Dirk van der Meer (1906-1989). Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog in Enschede ambtenaar ten stadhuize en deed wat hij vond dat hij moest doen. Het begon met het achteroverdrukken van distributiebonnen voor onderduikers. Al snel was hij zeer actief in het verzet, onder andere met het in veiligheid brengen van krijgsgevangenen en piloten. Het leverde hem de Medal of Honour en het Verzetsherdenkingskruis op. Na de oorlog kwam het niet tot eerherstel voor Van der Meer. Dat het Enschedese college zo lang geweigerd heeft hem te danken voor zijn verzetswerk, heeft hem zijn leven lang dwarsgezeten. Het is de vraag in hoeverre andere verzetsmensen in andere gemeenten hetzelfde meegemaakt hebben. De Enschedese oud-stadsarchivaris Ties Wiegman deed jarenlang ... bronnenonderzoek en schetst in dit boek een beeld van de ambtelijke strijd die Van der Meer gevoerd heeft. Zeer belangrijk is een tweede beeld dat oprijst uit het archiefmateriaal en uit de gesprekken met Van der Meer. Het lijkt er namelijk op dat een groep binnen het Enschedese verzet rond de bevrijding het slachtoffer is geworden van liquidaties door een andere verzetsgroep. De aanleiding zou zijn geweest dat dokter Hendrik Arend Thiadens en belastinginspecteur Jan Harm Bosch beiden zouden hebben gesuggereerd na de oorlog wel eens een boekje open te zullen doen over het gedrag van leden van de andere verzetsgroep. Thiadens en Bosch zijn beiden vermoord onder vreemde omstandigheden. In 1985 publiceerde oud-stadsarchivaris Ties Wiegman zijn boek Enschede 1940-1945. Bijna dertig jaar later boekstaaft hij de lotgevallen van Dirk van der Meer. Het persoonlijke getuigenis van Van der Meer en veel origineel illustratiemateriaal uit de tijd maken dit boek over de oorlog in Enschede confronterend.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.