De bijdrage van Nederland aan de codificatie van het moderne humanitaire recht van 1800-1914

Auteur D.J.H.N. den Beer Poortugael
De bijdrage van Nederland aan de codificatie van het moderne humanitaire recht van 1800-1914

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789080960138
  • ISBN 10 9080960136
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Geschiedenis van de ontwikkeling van het oorlogsrechtTechnologische uitvindingen in de tweede helft van de negentiende eeuw leidden tot geavanceerdere wapens en hevigere oorlogen. Tegelijkertijd zorgden uitvindingen als de fotografie en de telegraaf ervoor dat oorlogscorrespondenten snel en met beelden verslag konden uitbrengen in de krant en steeds meer mensen de gruwelen van het slagveld met eigen ogen konden waarnemen. Internationaal groeide het verlangen oorlog te voorkomen dan wel de gevolgen daarvan te beperken. Zo ontstond in 1864 de eerste Conventie van Geneve waarin de basis werd gelegd voor het huidige oorlogsrecht. Later volgden meer conferenties, met een steeds groeiend aantal deelnemende landen, waaronder de beroemde bijeenkomsten in Den Haag in 1899 en 1907. Daarmee zette Nederland ... zich internationaal op de kaart als land van vrede en recht. In zijn proefschrift De bijdrage van Nederland aan de codificatie van het moderne humanitaire recht 1800 ¿ 1914 schetst D.J.H.N. den Beer Poortugael (1925-2008) de ontwikkeling van het oorlogsrecht. Uitvoerig komt aan de orde hoe de belangstelling voor het vastleggen van regels voor oorlogsvoering zich ontwikkelt, hoe landen reageren op initiatieven voor vredesconferenties, hoe belangen van grote landen zoals Duitsland niet overeenkomen met die van kleine landen zoals Nederland en hoe de conferenties verlopen.Een belangrijke deelnemer aan een groot aantal negentiende-eeuwse conferenties is J.C.C. den Beer Poortugael (1832-1913), oudoom van de auteur, oud-minister van Oorlog, luitenant-generaal en door de vredesbeweging omarmd als pacifist. Het proefschrift werd begin 2008 goedgekeurd door de promotiecommissie van de Universiteit van Utrecht. De auteur overleed echter voor de openbare verdediging. In samenwerking met de promotor, prof. dr. C.G. Roelofsen, bijzonder hoogleraar geschiedenis van het internationaal recht aan de Universiteit Utrecht, hebben zijn kinderen zijn werk alsnog uitgegeven. Het boek is zeker geen droge juridische verhandeling maar een levendig beschreven onderzoek van een hoofdstuk in de vaderlandse geschiedenis en is toegankelijk voor iedereen met belangstelling voor (militaire) historie.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.